آلزایمر چیست؟ (به مناسبت روز جهانی آلزایمر/ ۳۰ شهریور)
به مناسبت روز جهانی آلزایمر تصمیم گرفتیم تا به معرفی مختصری از بیماری آلزایمر و معرفی انجمن آلزایمر ایران بپردازیم.
به مناسبت روز جهانی آلزایمر تصمیم گرفتیم تا به معرفی مختصری از بیماری آلزایمر و معرفی انجمن آلزایمر ایران بپردازیم.
معرفی انجمن آلزایمر ایران
پس از نشست هایی در سال ۱۳۸۰، به دلیل عدم توجه جامعه به بیماری های سالمندی، به ویژه آلزایمر ، عده ای از خیرین شهرک اکباتان، خانم ها معصومه صالحی٬ مریم میرهاشمی٬ عفت عبقری و آقای مهدی اسلامی به ریاست معصومه صالحی اقدام به تاسیس موسسهای جهت حمایت از این عزیزان کردند.
این انجمن اولین تشکل غیردولتی آموزشی، درمانی، مراقبتی و توانبخشی ویژه افراد مبتلا به دمانس و بیماری آلزایمر در کشور میباشد که در بهمن ماه همان سال با هدف ارتقاء کیفیت زندگی افراد مبتلا به بیماری آلزایمر و خانواده ایشان تاسیس و به ثبت رسید. انجمن توانسته است با ایجاد ارتباط و فراهم نمودن زمینه همکاری با سازمانهای مختلف و با بهره گیری از اعتماد و حمایت های مردم و سخت کوشی اعضاء داوطلب٬ خدمات موثر و شایسته ای را به افراد مبتلا و خانواده آنان ارائه نماید و تاکنون بیش از ۴۰۰۰ فرد مبتلا را تحت حمایت قرار داده است.
پیرو انعقاد تفاهم نامه انجمن آلزایمر ایران و صندوق بازنشستگی کشور در راستای ایجاد زمینه همکاری های مشترک و هم افزایی برای تحقق مسولیت های اجتماعی ، اهداف مشترک و گسترش همکاری های فی مابین جهت ارائه خدمات علمی، آموزشی، تحقیقاتی و دیگر موضوعات مرتبط با بیماری آلزایمر، کارگاه های آموزشی در مورد شناخت بیماری ، پیشگیری، کاهش ابتلا و مراقبت از بیماران مبتلا به آلزایمر طی دو مرحله برگزار گردید.
در این کارگاه های آموزشی که در شهر تهران و مشهد برگزار شد کارشناسان بازنشسته صندوق بازنشستگی که از کلیه استان ها شرکت نموده بودند توسط کارشناسان و متخصصان انجمن آموزش های لازم را کسب و موفق به دریافت گواهینامه شدند. پیرو اهداف از پیش تعین شده برای برگزاری کارگاهها، این کارشناسان آمادگی خود را جهت راه اندازی انجمن های آلزایمر در استان های خود اعلام نمودند.
انجمن آلزایمر ایران ضمن مکاتبه با روسای محترم دانشگاه های علوم پزشکی و معرفی افراد آموزش دیده فوق الذکر فعالیت خود را در جهت گسترش انجمن های فعال آغاز نموده است.
تاسیس انجمن های آلزایمر استانی که با همکاری دانشگاههای علوم پزشکی ،صندوقهای بازنشستگی استانها وانجمن آلزایمر ایران انجام خواهد شد با هدف افزایش دانش جامعه ، مراقبین افراد مبتلا، پیشگیری وکاهش ابتلا و در نتیجه افزایش کیفیت زندگی عزیزان سالمند و بیمار می باشد
رسالت انجمن آلزایمر ایران، تشکیل گروه های حمایت کننده جهت آموزش و حمایت افراد مبتلا و مراقبین و در نهایت ارتقاء کیفیت زندگی آنان است، امید است که با راه اندازی انجمنهای استانی٬ این مهم نیز تامین گردد.
اسامی استانهایی که تا کنون به انجمن آلزایمر پیوستهاند٬عبارتند از: قم٬ بوشهر٬ همدان٬ یزد و سیستان بلوچستان
بیماری آلزایمر چیست؟
بیماری آلزایمر شایع ترین نوع دمانس، با شروعی تدریجی و پیشرفتی مداوم است که به تدریج حافظه و تواناییهای ذهنی دیگر مانند تفکر، تکلم، ادراک، استدلال و قضاوت فرد را تحت تأثیر قرار میدهد و او در انجام وظایف روزانه زندگی با مشکل مواجه میشود.
دمانس چیست؟
برای آنکه بدانیم آلزایمر چیست باید دمانس را بشناسیم. در دمانس با نوعی اختلال کلی اکتسابی در شناخت مواجهیم که پیش رونده و برگشت ناپذیر است. معمولا افت حافظه نشانه ای است که سبب مراجعه فرد به پزشک میشود و علاوه بر آن نقائصی در چندین قلمرو شناختی مانند قدرت تفکر، تکلم، قضاوت، استدلال و ادراک دیده می شود.
آسیب شناسی بیماری آلزایمر
بین سلول های مغزی این بیماران رسوبات پروتئینی به نام پلاک های آمیلوئید ایجاد می گردد. این پلاک ها نه تنها مانع از ارتباط بین سلول های عصبی می شود، بلکه باعث تخریب سلول های اطراف خود نیز می شود. علاوه بر پلاک های آمیلوئید، کلافه های پیچیده دیگری با نام کلافه های نوروفیبریلری در سلول های عصبی مغز به وجود می آید. ازدیاد و رشد این ترکیب نیز باعث معدوم شدن سلول های مغزی می شود. کاهش سطح بعضی از موادشیمیایی که پیام ها را بین سلول های عصبی منتقل می کند نیز باعث از بین رفتن ارتباط بین سلول ها می گردد. تمام این موارد باعث کوچک شدن و آتروفی مغز می شود.
روشهای تشخیص بیماری آلزایمر
تشخیص این بیماری توسط پزشک و با بررسی تاریخچه سلامت بیمار و انجام برخی معاینات جسمانی/ روانی و آزمایشهایی چون، سیتی اسکن، ام آر آی ، نوار مغزی، آزمایش مایع نخاع و یا آزمونهای روانشناسی انجام می پذیرد.
اثرات بیماری آلزایمر
پس از اینکه متوجه شدیم آلزایمر چیست باید اثرات بیماری آلزایمر را بشناسیم. معمولاً روند آسیب مغز در این بیماری از حافظه کوتاه مدت شروع می شود و سپس با درگیر شدن قسمتهای مختلف مغز، طیف وسیعی از علائم متفاوت ایجاد میشود که میتوان آنها را در سه گروه کلی طبقه بندی نمود:
اختلالات شناختی
- ضعف در حافظه و فراموش نمودن مطالب
- اختلال در زبان ( بیان و یا درک کلمات)
- اختلال در تفکر(بروز هذیان، آسیب در تفکر انتزاعی و ...)
- ناتوانی در قضاوت و استدلال
- اختلال در جهتیابی و وقوف به زمان و مکان
- اختلال در تصمیمگیری و حل مسئله
- اختلال در یادگیری مطالب جدید
- کاهش توجه و تمرکز
- اختلال خواندن، نوشتن و محاسبه
اختلالات خلقی/ روانی
- آشفتگی و بیثباتی خلق و تحریکپذیری
- ترس و اضطراب، افسردگی و یا دلمردگی
- از دست دادن لذتها وعلائق گذشته،
- ضعیف تدریجی عواطف
- شکاکی، سوءظن، بدبینی و بیاعتمادی
- بی خوابی و آشفتگی خواب
- خندیدن و گریستن یکباره و بیدلیل
اختلالات رفتاری
- رفتار آشفته و غیر قابل پیش بینی
- بیقراری و پرسهزدن بیهدف و یا بیحرکت یکجا نشستن
- سرگردانی و خارج شدن از منزل و گم شدن
- پرخاشگری و رفتار تهاجمی، لجبازی و مخالفت ورزی
- وابستگی شدید به مراقب (او چون سایه شما میگردد)
- غروب زدگی (افزایش بیقراری در هنگام غروب)
- بروز رفتارهای وسواس گونه
- تکرار یک رفتار یا بیان یک عبارت به صورت مکرر
- برداشتن وسایل دیگران، اختلال در رفتارهای جنسی
- تغییر تدریجی شخصیت بیمار
- مخفی و انبار نمودن وسایل یا خوراکی ها
- کاهش تعادل فیزیکی و مهارتهای حرکتی و هماهنگی میان آنها در راه رفتن، غذاخوردن، لباس پوشیدن ، ا ستحمام
- بروز رفتارهای بازداری نشده و ناپسند
منبع: http://iranalz.ir
نوشته های مرتبط