استفاده از نشانگرهای زیستی MRI در جهت افزایش دقت تجویز داروهای ضد افسردگی
یافتههای علمی قابل توجهی از تاثیر نشانگرهای زیستی MRI مغزی در پاسخ به هر یک از داروهای ضد افسردگی وجود دارد. محققان دانشگاه UT Southwestern، نشانگرهای زیستی MRI مغزی را شناسایی کردهاند که دقت تجویز موثرترین داروهای ضد افسردگی را بالا میبرد.
یافتههای یک مطالعه چند محوری در موسسه ملی بهداشت روانی آمریکا، شواهد قوی ارائه میکنند که مشکل انتخاب مناسبترین داروی ضد افسردگی میتواند با یک رویکرد پزشکی دقیق و جدید جایگزین شود.
ارزیابی تغییرات عملکردی مغز برای جلوگیری از مصرف داروهای اشتباه
مادوکار تریودی، مدیر مرکز تحقیقات افسردگی و مراقبتهای بالینی گفت: شناسایی نشانگرهای زیستی MRI مغزی و پیشبینی نتایج سایر درمانهای افسردگی، پیشرفتی قابل توجه است و به دلیل غیر تهاجمی بودن بایستی به سرعت مورد استفاده قرار گیرد.
دکتر تریودی گفت: افسردگی شدید میتواند منجر به از دست دادن شغل، ازدواج، زندگی و حتی خودکشی شود؛ اما نشانگرهای زیستی جدید MRI مغزی میتوانند بیماران مبتلا به افسردگی شدید را دو تا سه ماه از مصرف داروهای اشتباه در امان نگه دارند.
این مطالعه، داروی رایج ضد افسردگی سرترالین را با گروه کنترلی که دارونما مصرف میکردند، آزمایش کرد. بیمارانی که پس از هشت هفته به سرترالین پاسخی ندادند، داروی ضد افسردگی بوپروپیون را به کار گرفتند.
در این مطالعه، تغییرات عملکرد مغزی شرکتکنندگانی که در طول آزمایش، جایزه یا هدیهای دریافت میکردند نیز اهمیت داشت. از این رو محققان، تغییرات حاصل شده در واکنشهای مدار مغزی را در بیش از 300 شرکتکننده در حالت استراحت و در طول پاداش گرفتن نیز بررسی کردند.
مدلهای یادگیری ماشینی؛ راهی برای پیشبینی نتیجه داروی ضد افسردگی
این مطالعه، دادهها و نوآوریهای جدیدی را برای ساخت مدلهای یادگیری ماشینی جدید به کار گرفت که به دانشمندان و پزشکان میگوید کدام مناطق و مدارهای خاص مغز، با پیشبینی پاسخ درمانی به هر دارو مرتبط است.
آلبرت مونتیلو، استادیار دپارتمان بیوانفورماتیک لیدا هیل است. آزمایشگاه او 1000 خط کد را برای تنظیم بهینه مدلهای جدید و روشهای پیچیده و پیشرفته پاککردن اطلاعات تولید کرد تا حرکت سر در fMRI را حذف کند و به سطوحی از دقت که در آزمایشگاههای دیگر دیده نمیشود، دست یابد. وی گفت: اثراتی که ما پیدا کردیم، برای پاسخ به هر یک از داروهای ضد افسردگی منحصر به فرد است.
با توجه به پیچیدگی ذاتی مغز انسان، دانشمندان علوم اعصاب پی بردند که فعالیت مغز میتواند 15 درصد از واریانس (اختلاف) در تسکین علائم را توضیح دهد. این یافته علمی قابل توجهی خواهد بود. در این مطالعه، ما میتوانیم 48 درصد از واریانس (اختلاف) را در کاهش علائم سرترالین، 34 درصد برای بوپروپیون و 28 درصد را برای دارونما توضیح دهیم.
دکتر تریودی گفت: نتایج بدست آمده بسیار معتبر هستند زیرا دادههای اساسی مورد استفاده در تحقیق، به طور گسترده ناهمگونی و تفاوت دادههای بالینی را نشان میدهد: از جمله دادههای بیمارستان عمومی ماساچوست در بوستون، دانشگاه کلمبیا در نیویورک و دانشگاه میشیگان، همچنین دقت رویکرد تحلیلی با استفاده از مدلهای یادگیری عمیق.
این مطالعه، یکی از کاربردهای یادگیری عمیق برای پیشبینی نتیجه ضد افسردگی است. دکتر مونتیلو، روشهایی را توسعه داد تا دادههای اصلی fMRI را تا ده برابر تقویت کند. وی مدلهایی را طراحی کرد که نتایج را با اطمینان پیشبینی میکنند. این مدل به ویژه درباره بیمارانی که در آموزش مدلها شرکت نکرده بودند نیز به کار گرفته شد.
پیشبینی نتایج سایر درمانهای افسردگی حتی غیر دارویی
دکتر تریودی گفت: این پیشرفت خوبی از رویکردهای پیشبینی کننده استاندارد است که اکنون مورد استفاده قرار میگیرد. ما به یافتههای پایداری دست یافتهایم که میتواند مسیری را برای کارهای آینده فراهم کند.
دکتر مونتیلو افزود: رویکرد تحلیلی که ما ایجاد کردهایم میتواند به آسانی برای شناسایی نشانههای زیستی و پیشبینی نتایج سایر درمانهای افسردگی، چه دارویی و چه غیردارویی، مناسب باشد.
طبق شواهد پیش رو، دکتر تریودی و دکتر مونتیلو گفتند که پزشکان بایستی اکنون این رویکرد غیرتهاجمی را به کار گیرند.
مدلهای پیشبینیکننده نتایج این تحقیق تا حدودی با استفاده از دادههای یک مطالعه بزرگ چند محوری که توسط موسسه ملی بهداشت روانی آمریکا، حمایت مالی شده بود، توسعه داده شد و در مجله Biological Psychiatryمنتشر شد.
منبع: news-medical.net
نوشته های مرتبط