دانشمندان چینی از کاشت ژن انسانی در مغز میمونها دفاع میکنند
یک دانشمند چینی که اولین بار با کاشتن ژنهای انسانی در مغز میمونها، باعث بهبود فعالیتهای شناختی مغزشان شده بود، از آزمایش خود دفاع کرده، و همین امر جامعهی علمی را به دو دستگی کشانده است.
یک دانشمند چینی که اولین بار با کاشتن ژنهای انسانی در مغز میمونها، باعث بهبود فعالیتهای شناختی مغزشان شده بود، از آزمایش خود دفاع کرده، و همین امر جامعهی علمی را به دو دستگی کشانده است.
این پژوهش که توسط چندین دانشگاه انجام شده و به وسیلهی موسسه حیوان شناسی Kumming در جنوب غربی چین رهبری شده است، قصد داشت که فرآیند انقلابی که منجر به هوش بشری شده است را بهتر شناسایی و معرفی کند.
گزارشی که در ژورنال چینی National Science Review منتشر شده است میگوید: اندازهی مغز و تواناییهای شناختی مهمترین تغییراتی هستند که در طی تکامل در انسان رخ دادهاند و هنوز مکانیزم ژنتیکی که اساس این رخداد بوده است ناشناخته باقی مانده است.
این مقاله میگوید که این اولین بار است که چنین مطالعهای تعریف و انجام میشود.
یکی از پژوهشگران ارشد این مطالعه، سو بینگ، از دانشگاه علوم چین میگوید: این پژوهش توسط بورد اخلاقی دانشگاه بازبینی شده و نه تنها از آزمایشات ملی و بین المللی پیشین، بلکه از تمامی استانداردهای بین المللی حقوق حیوانات نیز پیروی میکند. در دراز مدت، پژوهشهای اساسی این چنینی اطلاعات ارزشمندی برای تحلیل سببشناسی و درمان بیماریهای مغزی در انسان (مانند اوتیسم) که به وسیلهی توسعه غیرطبیعی مغز ایجاد شدهاند، برای ما فراهم میکند.
اما دانشمندانی که برای مدت طولانی بر اخلاقی بودن آزمایشات تراژنی روی میمونها و بوزینهها مجادله داشتهاند میگویند که این آزمایش دانشمندان را به سمت مسیر خطرناکی هدایت میکند.
این دومین جدال مربوط به آزمایشات ژنتیکی است که در کمتر از ۶ ماه گذشته جامعه علمی چین را در بر گرفته است. در ماه نوامبر، یک دانشمند چینی ادعا کرد که اولین نوزاد تغییر ژنتیکی داده شده را خلق کرده است که این امر باعث ایجاد اعتراضات بین المللی شد.
در پژوهشی که سو بینگ در سال ۲۰۱۹ انجام داده است، میمونهای rhesus با موفقیت عمل کاشت کپیهایی از ژن MCPH1 انسانی را پشت سر گذاشتند. این ژن یکی از مهمترین مارکرهای توسعهی مغزی و تکامل مغزی میباشد.
تحلیل رفتار و فیزیولوژی میمونها نشان میدهد که آنها روشهای انسان مانندتری بدست آورده اند که نسبت به گروه کنترل، حافظهی کوتاه مدت بهتر و زمان پاسخدهی سریعتری داشتهاند.
همچنین همانند انسانها، زمان رشد کامل مغزی در آنها بیشتر از حالت نرمال میمونها به طول انجامید.
این پژوهش توسط چندین دانشمند غربی مورد انتقاد قرار گرفته است. جیمز سیکلا متخصص ژنتیک دانشگاه کلرادو میگوید که این دانشمندان به "مسیر پرخطری" قدم گذاشتهاند.
سیکلا و همکارانش در سال ۲۰۱۰ در مقالهای روی این موضوع بحث کردند که آزمایشات تراژنی روی نخستینهای غیر انسان، باعث ایجاد نگرانیهای پیچیدهی اخلاقی شده و حیواناتی که تحت این آزمایشات پیشرفت داشتهاند، در خطر بیشتری برای سواستفاده و آسیب دیدن قرار دارند. این آسیبها نتیجهی چنین پژوهشهایی در میمونها را غیرقابل قبول جلوه میدهد، و وجود سدهای قانونی بین این گونهها و دیگر نخستینهای غیرانسان برای آزمایشات تراژنی را تایید میکند.
در MIT Technology Review اخلاق شناس مسائل زیستی، ژاکلین گلاور، این آزمایشات را به فیلم علمی تخیلی سیارهی میمونها (Planet of the Apes) مقایسه کرد که در آن نخستینهای بسیار باهوش، انسانها را از مسند قدرت به زیر کشیدند.
گلاور گفت: انسان کردن این حیوانات به معنی آسیب زدن به آنها است. آنها در کجا باید زندگی کنند و به چه مشغول باشند؟ موجودی خلق نکنید که نمیتواند یک زندگی هدف دار و معنیدار داشته باشد.
اما محقق چینی منتقدان غربی و مخصوصا سیکلا را به دورویی و بی ملاحظگی متهم کرد و گفت که پروژهی او با بی عدالتی و با رفتار کلیشهای در مورد پژوهشهای چینیها قضاوت شده است.
سو بینگ میگوید: اکتشاف در حوزهی مکانیزمهای ژنتیکی تکامل مغز انسان یک موضوع مهم در حوزهی علوم طبیعی محسوب میشود، و ما به اکتشافات خود ادامه خواهیم داد.
منبع: CNN
نوشته های مرتبط