پنج عامل مهم برای پیشگیری از دمانس و آلزایمر
دبیر ستاد توسعه علوم و فناوری های شناختی خواب کافی، رژیم غذایی مناسب، مراقبه و تمرین ذهنی، ورزش و ارتباطات اجتماعی را از عوامل پیشگیری از دمانس و آلزایمر دانست
دبیر ستاد توسعه علوم و فناوری های شناختی خواب کافی، رژیم غذایی مناسب، مراقبه و تمرین ذهنی، ورزش و ارتباطات اجتماعی را از عوامل پیشگیری از دمانس و آلزایمر دانست و گفت: تلاش ذهنی در حل بازیهای رایانه ای که برای تقویت کاکردهای شناختی تولید شده باشد، موجب میشود که فرد دیرتر دچار آلزایمر شود.
دکتر کمال خرازی در مراسم افتتاحیه اولین دوره آموزشی "کلینیکهای اختلالات شناخت و حافظه" گفت بر اساس پیمایشی که در سال 2013 انجام گرفته است ۳/۴۴میلیون نفر از مردم جهان به دمانس (مراتب ابتدایی آلزایمر) مبتلا هستند و هر 20 سال این میزان دو برابر میشود. وی افزود که اکثریت مبتلایان به دمانس در کشورهایی زندگی می کنند که از نظر اقتصادی در سطح پایینی قرار دارند، به طوری که 58 % مبتلایان به دمانس در سال 2010 ساکن در کشورهای توسعه نایافته بوده اند و پیش بینی می شود که این رقم به 71 % در سال 2050 برسد.
وی با بیان اینکه کشورهای آمریکا، چین، هند، ژاپن، آلمان و روسیه بیشترین مبتلایان به دمانس را دارند، ادامه داد: علاوه بر آن سن سالمندی در جهان در حال افزایش است به گونهای که در سال های آینده تعداد افراد 65 سال به بالا از تعداد کودکان زیر پنج سال با شتاب زیادی پیشی خواهد گرفت.
خرازی با تاکید بر ضرورت توجه به آموزش و پرورش، اظهار کرد: در کشورهایی که از نظر اقتصادی ضعیف هستند به این امر توجه زیادی نمیشود و این در حالی است که عنصر اصلی در پیشگیری از دمانس و آلزایمر، آموزش و پرورش و آموزش عالی است، چرا که آموزش و پرورش مناسب موجب درگیر شدن ذهن و فعالیت مغز خواهد شد و لذا می بینید که علما و دانشمندان کمتر در دوران سالمندی خود دچار دمانس و آلزایمر می شوند، زیرا مغزشان دائماً درگیر حل مسایل علمی است.
خرازی در عین حال با بیان اینکه مغز از انعطاف پذیری بالایی چه در سطح شیمیایی و چه در سطح ساختاری و چه در سطح کارکردی برخوردار است گفت مغز انسان در هر سنی می تواند یاد بگیرد و کارکردهای شناختی خود را تقویت کند و لذا این ادعا که افراد سالمند محکوم به دمانس و نهایتاً آلزایمر هستند و نمی توانند مسایل جدید را یاد بگیرند، افسانه ای بیش نیست، بلکه در هر سنی می توان مغز فعال و یادگیرنده ای داشت.
وی با تاکید بر اینکه مغز انسان می تواند همواره خود را فعال و زنده نگهدار دارد، افزود: از این رو برای پیشگیری از دمانس پیشنهاد میشود راههای جدید تحریک مغزی به جامعه آموزش داده شود، همان گونه که اگر عضلات ما حرکت نداشته باشد، ضعیف میشود، این امر در مورد مغز نیز صادق است. از این رو مغز باید دائما در معرض تحریک قرار گیرد، تا توانایی خود را حفظ و تقویت کند.
خرازی داشتن ارتباطات اجتماعی را از دیگر عوامل پیشگیری از دمانس عنوان کرد و یادآور شد: انزوا و گوشه گیری منجر به دمانس خواهد شد. علاوه بر آن دغدغه و فشارهای روانی منجر به ابتلای فرد به فراموشی می شود. وی مطالعه در خصوص موضوعات مورد علاقه را از دیگر عوامل پیشگیری از دمانس عنوان کرد و ادامه داد: متأسفانه در مدارس و دانشگاه های ما مطالب درسی بر ذهن دانش آموزان و دانشجویان تحمیل می شود، در حالی که آنها باید از درس خواندن لذت ببرند.
دبیر ستاد توسعه علوم شناختی با تاکید بر انجام فعالیتهای بدنی اظهار کرد: در صورتی که فرد فعالیت بدنی نداشته باشد احتمال آنکه در سالمندی دچار اختلالات شناختی شود بیشتر خواهد بود. وی ادامه داد که برای پیشگیری از اختلالات شناختی خواب کافی، رژیم غذایی مناسب، تمرین ذهنی و ورزش و ارتباطات اجتماعی لازم است.
خرازی حل مسئله و اجرای بازیهای رایانه ای را از دیگر راههای پیشگیری از دمانس و آلزایمر دانست و ادامه داد: تمرین ذهنی از طریق بازیهای رایانه ای که برای تقویت کارکردهای شناختی تولید شده باشد موجب میشود که فرد دیرتر گرفتار آلزایمر شود و لذا پیش بینی می شود که بازار وسیعی در عرضه بازیهای رایانه ای در فضای مجازی به وجود آید به گونهای که اگر در سال 2005 بازار این بازیها در دنیا 210 میلیون دلار بوده است، برآورد میشود که تا سال 2020 به 6 میلیارد دلار بالغ شود.
مراسم افتتاحبه دوره آموزشی کلینک حافظه که به همت خانم دکتر مریم نوروزیان استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران و با حمایت ستاد توسعه علوم و فناوریهای شناختی اجرا خواهد شد روز جمعه 27 مرداد ماه در سالن اجتماعات دانشگاه علوم پزشکی تهران برگزار شد.
در این مراسم علاوه بر دکتر خرازی، دکتر یونسیان معاون دانشگاه علوم پزشکی تهران، خانم دکتر نوروزیان، دکتر ملک زاده معاون پژوهشی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، نماینده سازمان ملل و نماینده برنامه جمعیت آن سازمان، سخنرانی کردند.
منبع: http://cogc.ir
نوشته های مرتبط