پردازش تصاویر پرفیوژن – قسمت 1
تصاویر تشدید مغناطیسی مغز (MRI) ساده قادر است که تغییرات آناتومیکی یک ضایعه را نشان دهد. در حالی که فرآیند رشد یک ضایعه به ترتیب به صورت تغییرات بیولوژیکی، فیزیولوژیکی و بعد آناتومیکی است.
پرفیوژن (Perfusion) چیست؟
تصاویر تشدید مغناطیسی مغز (MRI) ساده قادر است که تغییرات آناتومیکی یک ضایعه را نشان دهد. در حالی که فرآیند رشد یک ضایعه به ترتیب به صورت تغییرات بیولوژیکی، فیزیولوژیکی و بعد آناتومیکی است. پس نیاز به روش¬هایی داریم که در همان مراحل اولیه بتوانند به ما تغییرات و سطحبندی یک ضایعه را نشان دهند.
پرفیوژن به معنای رساندن اکسیژن و موادغذایی توسط جریان خون به بافت است.
در اثر رشد تومور، مصرف مواد غذایی و اکسیژن توسط تومور بیشتر میشود، پس تومور حجم خونی بیشتری دارد و پارامترهای آن تغییر میکند. (به عبارت دیگر، رگزایی یا Angiogeneses بیشتری داریم.) در اثر Angiogeneses بالا، دیواره سلولی نازک است و هنگام عبور خون از داخل رگ، مقداری خون به خارج از آن نشت می¬کند. اگر ماده کنتراستزا تزریق کنیم، همراه با خون این ماده کنتراستزا هم از دیواره سلولی خارج می¬شود و با استفاده از پارامتر تزریق ماده کنتراست ما می توانیم میزان نفوذپذیری (permeability) عروق را بررسی کنیم و به شناختی از تومور برسیم.
کاربردهای کلینیکی تصویربرداری Perfusion:
- شناسایی نواحی دارای تومور
- کلاس بندی تومورها
- تفاوت بین تومور خوش خیم و بدخیم
- درجه بندی انواع بدخیمی
- تشخیص بافت نکروز شده در اثر اشعه
- بررسی پاسخ به درمان
- شناسایی دیگر اختلالات موجود در مغز
مراحل رگزایی در تومور: میزان نفوذپذیری عروق افزایش مییابد.
نوشته های مرتبط