ورود / ثبت نام

مغز شما هیچ‌وقت به دونات‌های خوشمزه نه نمی‌گوید! اما چرا؟!

مقاومت در مقابل عطر و طعم دونات‌ها مشکل است و اکنون می‌دانیم چرا! یک مطالعه در رابطه با نحوه‌ی پاسخگویی مغز ما به غذاهای مختلف، نشان داده که خوراکی‌هایی که هم از نظر کربوهیدرات‌ها و هم چربی‌ها غنی باشد، یک برانگیختگی بسیار شدید در قسمت پاداش مغز انسان ایجاد می‌کنند.

مقاومت در مقابل عطر و طعم دونات‌ها مشکل است و اکنون می‌دانیم چرا! یک مطالعه در رابطه با نحوه‌ی پاسخگویی مغز ما به غذاهای مختلف، نشان داده که خوراکی‌هایی که هم از نظر کربوهیدرات‌ها و هم چربی‌ها غنی باشد، یک برانگیختگی بسیار شدید در قسمت پاداش مغز انسان ایجاد می‌کنند.

Dana Small از دانشگاه Yale و همکارانش فعالیت مغزی داوطلبان گرسنه را در حالی که تصاویری از خوراکی‌های مختلف به آن‌ها نشان داده می‌شد، اسکن کردند. این خوراکی‌ها سه دسته بودند: غنی از کربوهیدرات‌ها، مانند آب‌نبات، غنی از چربی، مانند پنیر، و یا غنی از هر دو، مانند دونات. پس از انجام اسکن، از داوطلبان خواسته شد برای داشتن خوراکی‌ها، هزینه‌ای را پیشنهاد و پرداخت کنند.

تیم تحقیقاتی دریافت که در مقایسه با خوراکی‌هایی که غنی از کربوهیدرات یا چربی بودند، غذاهایی که از هر دو نظر غنی بودند فعالیت بسیار شدیدتری در قسمت استریاتوم مغز ایجاد می‌کنند (قسمتی از مغز که در زمینه‌ی پاداش و آزادسازی ماده‌ی شیمیایی دوپامین فعالیت می‌کند).

همچنین، داوطلبان حاضر بودند برای خوراکی‌هایی که هر دو نوع مواد چربی و کربوهیدرات را داشته اند، پول بیشتری پرداخت کند، در حالی که تمام آیتم‌های غذایی ارزش کالری تقریبا یکسانی داشته اند.

Small فکر می‌کند که ممکن است ما دو قسمت جداگانه در مغز خود برای ارزیابی غذاهای سرشار از چربی و کربوهیدرات داشته باشیم. اگر هر دوی این مراکز هم‌زمان فعال شوند مغز را به گونه‌ای فریب می‌دهد که مقدار بیشتری دوپامین آزاد کرده، و باعث ایجاد حس پاداش قوی‌تری شود، در حالی که این امر باید بر مبنای محتوای انرژی غذا صورت بگیرد.

این امر احتمالا به این خاطر است که اجدادِ شکارچی ما از وعده‌های غذایی استفاده می‌کردند که شامل گوشت و گیاهان بوده و هرگز با غذایی که سرشار از هر دو ماده‌ی چربی و کربوهیدرات باشد مواجه نشده‌اند. مغز انسان عادت کرده که در هر زمان فقط یک سیگنال را دریافت کند و غذاهای مدرن آن را فریب می‌دهند.

نتایج این مطالعه با یافته‌های حاصل از پژوهش‌های انجام شده روی جوندگان مطابقت دارد؛ یافته‌هایی که عنوان می‌کند جوندگان می‌توانند کالری دریافتی خود را هنگامی که از غذاهای شامل چربی یا کربوهیدرات تغذیه می‌کنند، تنظیم کنند، اما هنگامی که به غذایی شامل هر دوی این‌ها دسترسی داشته باشند، بیش از اندازه غذا خورده و چاق می‌شوند!

دیدگاه ها

برای ثبت دیدگاه کافیست وارد حساب کاربری خود شوید.

خبرنامه آزمایشگاه ملی نقشه برداری مغز

با عضویت در خبرنامه آزمایشگاه ملی نقشه برداری مغز از آخرین اخبار و رویدادها مطلع شوید.

پرداخت هزینه آزمایشات دریافت گواهی پشتیبانی
صفحه اصلی
جستجو
دسته بندی
باشگاه
حساب کاربری