با سلام
شماره ۴۰ خبرنامه آزمایشگاه ملی نقشه‌برداری مغز را متفاوت‌تر از گذشته و در سه فرمت آنلاین، پی‌دی‌اف و چاپی به همراهان همیشگی آزمایشگاه تقدیم میکنیم.
این شماره از خبرنامه بر موضوع الکتروانسفالوگرافی متمرکز بوده و اخبار علمی و پژوهشی و اطلاعات آماری آزمایشگاه را دربر دارد.
زین پس، خبرنامه آزمایشگاه، به صورت فصلی و هر شماره در حیطه موضوعی خاص از حوزه‌های نقشه‌برداری مغز با بخش‌‌های مختلف خبری و علمی و محتوای به‌روز آماده و منتشر خواهد شد.
امید است این خبرنامه، قدم کوچکی در راستای پیشبرد اهداف علمی کشور بوده و علاقه‌مندان را در مسیر رسیدن به اهدافشان یاری کند.
از تمامی اساتید و پژوهشگران محترم میخواهم که همانند گذشته، ما را در جهت غنی‌تر ساختن خبرنامه آزمایشگاه ملی نقشه برداری مغز یاری نمایند.
مدیر مسئول

اعلام آمادگی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در راستای گسترش همکاری‌های مشترک

به گزارش روابط عمومی آزمایشگاه ملی نقشه‌برداری مغز، دکتر فرید نجفی معاون تحقیقات و فناوری و دکتر علی اکبرحق دوست معاون آموزشی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و هیئت همراه ۱۲ تیر ماه ۱۴۰۰ از آزمایشگاه بازدید کردند.

۵۲ دانش آموز به مرحله‌ی دوم هفتمین دوره از مسابقات ملی دانش مغز راه یافتند

مسابقات جهانی «دانش مغز یا Brain Bee» در زمینه‌ی علوم اعصاب، ویژه‌ی دانش‌آموزان مقطع متوسطه هر ساله برگزار می‌گردد و از هر کشور تنها یک نماینده در این مسابقات شرکت می‌کند. دو مرحله آزمون کشوری برگزار می‌گردد و نفر اول این رقابت‌ها به مسابقات جهانی اعزام می‌شود.

فعالیت همزمان سلول‌های عصبی و نوسانات مغزی الگوهای مختلف ارتباطی در مغز ایجاد می‌کنند

مطالعات پژوهشی یک طرح تحقیقاتی تحت حمایت ستاد توسعه علوم و فناوری‌های شناختی در دانشگاه تحصیلات تکمیلی علوم پایه زنجان نشان می‌دهد که نوسانات مغزی که به واسطه فعالیت همزمان سلول‌های عصبی به وجود می‌آیند، می‌توانند امکان ایجاد الگوهای ...

ساخت دستگاه ارزیابی حس بویایی بر پایه سیگنال‌های مغزی با تلاش محققان ایرانی

محققان کشور، دستگاه بویایی سنجی بر پایه سیگنال‌های مغزی و هوش مصنوعی ساختند. عصب بویایی، اولین زوج از میان دوازده زوج عصب مغزی است و ریشه اختلالات بویایی را می‌توان در اختلالات شیمیایی ـ عصبی جستجو کرد. حال محققان کشور موفق به ساخت دستگاهی ...

کانون دقیق صرع در حین عمل جراحی شناسایی شد

با تلفیق فناوری اطلاعات و علوم شناختی؛ کانون دقیق صرع در حین عمل جراحی شناسایی شد محققان یکی از شرکت‌های دانش بنیان دستگاهی ساختند که قادر است حین جراحی کانون تشنج صرع را شناسایی کند.

برگزاری شورای علمی و فناوری آزمایشگاه ملی نقشه‌برداری مغز

در این جلسه که ۴ مرداد ماه ۱۴۰۰ برگزار شد، دکتر محمدرضا آی رئیس آزمایشگاه گزارشی کلی از فعالیت‌های جدید انجام شده و آمار عملکرد آزمایشگاه تا پایان تیرماه ۱۴۰۰ را ارائه کرد. در ادامه مدیران امور اداری و پشتیبانی و روابط عمومی در خصوص فعالیت‌های ...

انعقاد تفاهم نامه همکاری بین آزمایشگاه ملی نقشه برداری مغز و انجمن صنفی متخصصین تجهیزات پزشکی کشور

هدف از این اقدام تحکیم همکاری‌های دو جانبه به ویژه در انجام پروژه‌های پژوهشی است. همچنین مواردی همچون فراهم آوردن خدمات اخذ و آنالیز داده برای انجام پروژه های انجمن در زمینه های مرتبط با نقشه برداری مغز، علوم شناختی و علوم اعصاب موضوع این همکاری است.

گامی به سوی نسل بعدی سیستم‌های واسط مغز – رایانه

یک نوع جدید سیستم واسط عصبی که فعالیت صدها سنسور کوچک مغزی را با یکدیگر هماهنگ می‌کند روزی سبب افزایش درک بیشتر ما از مغز شده و درمان‌های دارویی جدیدی را به وجود خواهد آورد. واسط­های مغز – رایانه (BCIs) از دستگاه­های کمکی جدیدی هستند که ...

رویکرد نوآورانه بیوتکنولوژی در بیماری آلزایمر

Athira رویکرد توسعه بالینی را برای مقابله با دو چالش‌ بزرگ تعیین دوز دارو و تفسیر آن بهینه ساخته است. توسعه دارو در حوزه آلزایمر طی 18 سال اخیر، با شکست های متوالی مواجه شده است. یکی از شرکت‌های این حوزه، در حال یافتن روشی ابتکاری برای درمان این بیماری است.

تجدید قوای مغز: چرا مرحله‌ی خواب دیدن مهم است؟

دانشمندان از گذشته به این فکر کرده‌اند که چرا با وجود آن که ناهوشیار بودن برای بقا خطرناک است، اما تقریبا همه‌ي جانوران می‌خوابند. اکنون، محققان به سرپرستی تیمی از دانشگاه تسوکوبا شواهد جدیدی از تجدید قوای مغز در حین مرحله‌ی خاصی از خواب را پیدا کرده‌اند: خواب با حرکت سریع چشم (REM)، یعنی همان زمانی که خواب می‌بینید.

هوش مصنوعی و پیش بینی سن مغز با سیگنال‌های EEG ثبت شده در طول خواب

بنابر نتایج مطالعه‌ای، شاخص سن مغز که نشان‌دهنده انحراف مغز از حالت "پیری مغز" سالم است، یک بیومارکر بالقوه جهت تشخیص سلامت مغز است. نتایج مقاله منتشر شده در مجله Sleep نشان می‌دهد که یک مدل شبکه عصبی عمیق می‌تواند سن مغز را بر اساس ...

الکتروانسفالوگرافی نشان می دهد چه زمانی عدالت دیگران برایمان مهم است

این سوال در آزمایشگاه علوم شناختی عصبی اجتماعی در دانشگاه شیکاگو بررسی شده است و وظایف اقتصاد رفتاری را با روش های تصویربرداری عصبی ترکیب کرده اند که به ما اجازه می‌دهد آنچه در مغز بزرگسالان و کودکان اتفاق می‌افتد را مشاهده کنیم. آن‌ها شواهدی پیدا کرده‌اند که ...

تغییرات الکتروانسفالوگرام در حین بیداری و خواب در افراد مبتلا به اختلالات خفیف شناختی و آلزایمر

بیماران آلزایمر کیفیت خواب پایینی دارند. ثبت الکتروانسفالوگرام (EEG) در حین خواب و حین بیداری در افراد دچار اختلال خفیف شناختی (MCI) و بیماران مبتلا به آلزایمر، نشان دهنده‌ی تاخیر بالا و کمتر بودن امواج آهسته‌ی خواب بود. هنگام بیداری صبح‌ در مبتلایان، موج دلتا بیشتر از افراد سالم، و در بیداری شب‌ها، امواج دلتا بیشتر و امواج آلفا کمتر از افراد سالم بوده است.

یادگیری عمیق برای بازسازی تصاویر طبیعی از سیگنال‌های الکتروکورتیکوگرافی

با اینکه روش‌های گوناگونی برای بازسازی تصاویر طبیعی از داده‌های تصویربرداری تشدید مغناطیسی کارکردی fMRI (اف‌ام‌آرآی) پیشنهاد شده، اما در مورد روش‌های بازسازی فعالیت‌های الکتروفیزیولوژیکی قشر مغز مانند الکتروانسفالوگرافی (EEG) و الکتروکورتیکوگرافی (ECoG)، مطالعات محدودی انجام شده است.

چه تفاوت‌هایی بین مغز ADHD و مغزی که از نظر عصبی نرمال است، وجود دارد؟

اختلال بیش فعالی کمبود توجه (ADHD) یک بیماری عصبی تکوینی (neurodevelopmental) است که تفاوت‌هایی در مغز از لحاظ توجه٬ رفتار٬ و سطح فعالیت شامل تکانشی و بیش فعالی ایجاد می‌کند. تفاوت‌هایی بین مغز افراد عادی و افرادی که مبتلا به ADHD هستند وجود دارد؛ تفاوت در توسعه٬ ساختار و عملکرد. این تفاوت‌ها کلیدی برای درک و درمان بعضی علائم معمول و الگو‌های رفتاری بیماران ADHD است.

توسعه واسط‌های مغز و رایانه به طور اساسی جهان را تغییر خواهد داد

از همان روز که بشر درصدد کنترل بسیاری از کارها با کمک فکر خود برآمد، سیستم‌های واسط مغز و رایانه (BCIها)، نسل به نسل چهره جدیدی از کاربرد خود را به محققان نشان می‌دهند. به گفته کارشناسان، آینده متعلق به رابط‌های غیر تهاجمی است که نیازی به کاشت در مغز ندارند و امروزه فناوری‌های کنترل از راه دور با کمک هوش مصنوعی به سرعت در حال توسعه هستند. این مقاله درباره گذشته، حال و آینده BCI ها و کاربرد واقعی آنها است.

ارائه مدلی پویا برای برآورد اثر جنبه‌های روانی صدا بر عملکرد ذهنی انسان با استفاده از شبکه‌ عصبی مصنوعی

مطالعات مختلفی در مورد اثر مواجهه با صدای منابع متعدد بر آزاردهندگی ذهنی و عملکرد افراد انجام شده است ولی یافته‌های به دست آمده در مورد تاثیر جنبه‌های روانی صدا بر عملکرد ذهنی و پارامتر شناختی انواع توجه دیداری و شنیداری محدود است. بر همین اساس مطالعه‌ی حاضر با بررسی تاثیر دو جنبه‌ی روانی صدا شامل تیزی و بلندی بر توجه دیداری و شنیداری ...

ثبت EEG حین پرتاب آزاد از امیرحسین رضایی‌فر بازیکن تیم ملی بسکتبال جوانان

طی انجام پژوهشی تحت عنوان «تاثیر تکالیف هدف‌گیری و زمان‌بندی مهاری بر امواج مغزی ورزشکاران نخبه و نوآموز»، ثبت EEG از امیر حسین رضایی‌فر، بازیکن ملی‌پوش بسکتبال جوانان، در تاریخ ۲ تیر ۱۴۰۰ انجام شد.

شناسنامه

  • مدیر مسئول: دکتر حسین قدیری
  • سردبیر: زهرا قدیری
  • مدیر اجرایی: ندا محمودی
  • همکاران تولید محتوا: ندا محمودی، ماهک اصولی، نیلوفر حسن، سیده فاطمه سادات مدنی، گلناز ذوالفقاری، مجتبی حاجیان، سالار شبان،کیهان رستمی
  • با تشکر از مدیریت ترویح و آموزش و شاخه دانشجویی نقشه برداری مغز ایران