با سلام به همراهان گرامی
شماره ۴۱ خبرنامه آزمایشگاه ملی نقشهبرداری مغز با موضوع محوری تصویربرداری تشدید مغناطیسی(MRI) را در سه فرمت آنلاین، پیدیاف و چاپی تقدیمتان میکنیم.
امید است این خبرنامه، قدم کوچکی در راستای پیشبرد اهداف علمی کشور باشد و علاقهمندان را در مسیر رسیدن به اهدافشان یاری کند.
از تمامی اساتید و پژوهشگران محترم خواهشمندیم که همانند گذشته، ما را در جهت غنیتر ساختن خبرنامه آزمایشگاه ملی نقشه برداری مغز یاری نمایند.
باشگاه پژوهشگران آزمایشگاه ملی نقشه برداری مغز ۷۰۰ نفره شد.
پس از گذشت ۶ ماه از راه اندازی، باشگاه پژوهشگران آزمایشگاه ملی نقشهبرداری مغز اکنون دارای بیش از ۷۰۰ عضو از اساتید و پژوهشگران برجسته سراسر کشور است. باشگاه پژوهشگران به پاس قدردانی از اعتماد مشتریان وفادار و افزایش میزان رضایت آنان راهاندازی شده و اعضای آن از مزایای متعددی برخوردارند.
اساتید برتر باشگاه پژوهشگران آزمایشگاه ملی نقشه برداری مغز از نظر مقالات پژوهشی معرفی شدند.
در جدیدترین رتبهبندی اساتید عضو باشگاه پژوهشگران با معیار تعداد مقالات پژوهشی، اساتید زیر به عنوان ۳ استاد برتر معرفی شدند. دکتر گیو شریفی، استاد دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، با ۱۴ امتیاز در صدر رتبهبندی قرار گرفتند.
برگزاری دومین جلسه شورای علمی و فناوری آزمایشگاه ملی نقشهبرداری مغز در سال ۱۴۰۰
به گزارش روابط عمومی آزمایشگاه ملی نقشهبرداری مغز، این جلسه با حفظ پروتکلهای بهداشتی به صورت مجازی، در تاریخ سوم آذر ماه ۱۴۰۰ برگزار شد. در ابتدا دکتر محمدرضا آی رئیس آزمایشگاه از فعالیتهای جدید آزمایشگاه و آمار عملکرد آن تا پایان آبانماه ۱۴۰۰، گزارشی ارائه داد.
برگزاری اولین دوره آموزش مهارتی و حرفهای «اخذ سیگنال الکتروانسفالوگرام » زیر نظر وزارت بهداشت
طی این دورهي ۶۶ ساعته شرکتکنندگان با سرفصلهایی از جمله فیزیولوژی و آناتومی عمومی مغز، فیزیولوژی تخصصی با رویکرد منشا ایجاد امواج مغزی، مفاهیم اولیه الکتروانسفالوگرافی و مفاهیم ثبت سیگنال، سیستم الکترودگذاری، ثبت سیگنال EOG و معرفی آرتیفکتها و ...
دکتر «عباس حق پرست» نماینده جدید ایران در کمیته مرکزی منطقه آسیا و اقیانوسیه سازمان تحقیقات جهانی مغز (ایبرو)
سازمان تحقیقات جهانی مغز (ایبرو) در انتخابات اخیر خود، دکتر عباس حق پرست، استاد دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی و دبیر انجمن علوم اعصاب ایران را به عنوان نماینده جدید ایران و یکی از اعضای کمیته مرکزی منطقه آسیا و اقیانوسیه این سازمان برای مدت سه سال انتخاب و معرفی کرد. سازمان «ایبرو» در این انتخابات، پس از گذشت بیش از دوازده سال، نمایندهای از ایران را ...
دستگاه تحریک مغناطیسی مغز (rTMS) در کشور طراحی و ساخته شد.
با هدف دستیابی به خودکفایی و تامین تجهیزات و ابزارهای مورد نیاز در حوزه دانش علوم اعصاب، «دستگاه تحریک مغناطیسی مغز» برای نخستین بار و به طور کاملا بومی شده توسط شرکت دانش بنیان مدینا طب گستر، پس از دریافت مجوزهای لازم برای ساخت از اداره کل تجهیزات پزشکی در داخل کشور طراحی و ساخته شد. مهندس«محمد محمدی» مدیر عامل این شرکت ...
فراخوان مشارکت همکاران پژوهشی در آزمایشگاه ملی نقشه برداری مغز
آزمایشگاه ملی نقشه برداری مغز با هدف بازاریابی خدمات مشتریان CRM))، افزایش گستره جغرافیایی ارائه خدمات و ترویج دانش نقشه برداری مغز در سطح ملی، همکار پژوهشی میپذیرد. اساتید راهنما و پژوهشگران حوزه علوم شناختی میتوانند از پایگاه داده و بانک اطلاعات همکاران پژوهشی آزمایشگاه ملی نقشه برداری مغز استفاده کنند.
راهاندازی سرویس GPU آزمایشگاه ملی نقشه برداری مغز
آزمایشگاه ملی نقشه برداری مغز به تازگی و با راهاندازی سرویس پردازنده گرافیکی (GPU) میزبان تحقیقات یادگیری ماشین و یادگیری عمیق شده است. بخش محاسبات سریع آزمایشگاه ملی نقشهبرداری مغز امکان انجام پردازشهای سنگین و موازی را دارد و هم به صورت سرویسدهی و هم در قالب تحقیق و توسعه فعالیت میکند.
انجام آنالیز گراف با دیتای DTI محقق شد.
آزمایشگاه ملی نقشه برداری مغز، خدمات آنالیز گرافی مغز با استفاده از دادههای DTI را معرفی میکند. ندا محمدی، کارشناس بخش آزمایشگاه پردازش و آنالیز تصویر آزمایشگاه ملی نقشه برداری مغز گفت: در آزمایشگاه پردازش تصویر، آنالیز بر پایه تئوری گراف برای تصاویر DTI که ...
آزمایشگاه ملی نقشه برداری مغز در پاییز ۱۴۰۰ با چهار مراکز آموزشی و پژوهشی تفاهم نامه همکاری امضا کرد.
با هدف تحکیم همکاریهای دو جانبه به ویژه در انجام پروژههای پژوهشی، گردآوری خدمات اخذ و تحلیل داده برای انجام پروژههای پژوهشگران مرکز خدمات آزمایشگاهی استان خراسان رضوی در زمینههای مرتبط با نقشه برداری مغز، تفاهمنامه همکاری بین آزمایشگاه ملی نقشه برداری مغز و مرکز خدمات آزمایشگاهی و تحقیقاتی دانشگاه آزاد اسلامی خراسان رضوی منعقد شد.
تصویربرداری تشدید مغناطیسی عملکردی (fMRI) چگونگی تأثیر تروما بر مغز را آشکار میکند.
MRI عملکردی (fMRI) تفاوتهایی را در نحوهی واکنش مغز افراد به رویدادهای آسیبزا نشان میدهد و این تفاوتها ممکن است پیامدهای منفی درازمدت سلامت روان را پیشبینی کنند. این نتایج بیان میکنند که نمودارهای فعالیت مغزی افراد که توسط fMRI به دست میآیند میتوانند درمان آنها را بهبود بخشد.
fMRI نشان میدهد که مغز چگونه خاطرات را به صورت داستان سازماندهی میکند؟
محققان دانشگاه کالیفرنیا دیویس از MRI عملکردی استفاده کردهاند تا نشان دهند که هیپوکامپ چگونه خاطرات مجزا را در قالب یک روایت کلی سازماندهی میکند. معمولاً علوم اعصاب بر فرآیندهای پایهای حافظه متمرکز است، در حالی که تمرکز روانشناسی بر این است که چگونه حافظه، وقایع در دنیای واقعی را ثبت و به هم مرتبط میکند.
اطلاعات جدید و حیرت انگیز دربارهی اثرات نمک بر جریان خون مغز
یکی از اولین مطالعات در نوع خود، به سرپرستی محققانی از ایالت جورجیای آمریکا، اطلاعات جدید و حیرت انگیزی را دربارهی ارتباط بین فعالیت نورونی و جریان خون در اعماق مغز و همچنین تاثیر مصرف نمک بر مغز بیان میکند. وقتی نورونهای ناحیهای فعال میشوند ...
MRI نشان میهد که اوتیسم، تغییرات قابل توجهی در ماده سفید مغز ایجاد میکند.
محققان در دانشگاه یل با تحلیل دادههای نوعی MRI ویژه، تغییرات قابل توجهی را در ریزساختار جسم سفید مغز در نوجوانان و بزرگسالان جوان با اختلالات طیف اوتیسم (ASD) در مقایسه با گروه شاهد نشان دادند. این تغییرات در ناحیهای که به ارتباط بین دو نیمکرهی مغزی کمک میکند، مشهودتر بود.
چشم انداز امیدبخش درمان سرطان با استفاده از تصویربرداری تشدید مغناطیسی (MRI) و هوش مصنوعی (AI)
پژوهشگران بیمارستان عمومی ماساچوست (MGH)، در مطالعات جدید خود نشان دادهاند که میتوان با استفاده از تصویربرداری تشدید مغناطیسی (MRI) و هوش مصنوعی (AI)؛ مرگ سلولهای سرطانی ناشی از ویروسهای درمانگر را تشخیص داد. اخیرا، یک ویروس درمانی که به طور انتخابی سلولهای سرطانی را میکشد و در عین حال بافتهای طبیعی را حفظ میکند، امیدی را برای درمان تومورهای تهاجمی مغزی ایجاد کرده است.
استفاده از نشانگرهای زیستی MRI در جهت افزایش دقت تجویز داروهای ضد افسردگی
یافتههای علمی قابل توجهی از تاثیر نشانگرهای زیستی MRI مغزی در پاسخ به هر یک از داروهای ضد افسردگی وجود دارد. محققان دانشگاه UT Southwestern، نشانگرهای زیستی MRI مغزی را شناسایی کردهاند که دقت تجویز موثرترین داروهای ضد افسردگی را بالا میبرد.
سرانجام دانشمندان کشف کردند که چرا مغز در حالت استراحت نیز، مقدار زیادی انرژی مصرف میکند.
در حالت استراحت، مغز انسان تا ۱۰ برابر بیشتر از سایر قسمتهای بدن انرژی مصرف میکند و به طور متوسط ۲۰ درصد سوخت بدنمان را مصرف میکند! حتی در بیماران به کما رفته، فقط ۲ تا ۳ برابر انرژی کمتری مصرف میشود.
کشف فعال شدن خود به خودی الگوهای عصبی و تثبیت حافظه مرتبط با پاداش در طول خواب با استفاده از ترکیب دادههای هوش مصنوعی، EEG و MRI
ما به طور متوسط یک سوم عمر خود را میخوابیم، اما مغز در این مدت طولانی چه میکند؟ در غیاب ابزارهای ترجمهگر فعالیت مغز، تفسیر این فعالیت حین خواب غیرقابل دسترس باقی میماند. خواب نقش مهمی در تثبیت حافظه و مدیریت عاطفی ایفا میکند و در طی خواب، مغز ما رد به جا مانده از حافظه ساخته شده در طول روز را دوباره زنده میکند و به ما کمک میکند تا احساسات خود را تنظیم کنیم.
بررسی تاثیر موسیقی بر یادگیری فضایی با انجام یک عمل واقعیت مجازی
هدف بررسی تاثیر آشنایی با موسیقی در یادگیری فضایی و عملکرد انسان در جهتیابی به وسیله تکنولوژی واقعیت مجازی و همچنین بررسی فعالیت مغز این افراد با fMRI است تا بتوان تاثیر موسیقی را روی مغز انسان ارزیابی کرد.
الگوی اتصالات مغزی در fMRI افراد مبتلا به میگرن مزمن و میگرن اپیزودیک متفاوت است
اتصالات غیرعادی و متغیر با زمان مغزی بین مسیرهای تالاموکورتیکال (تالاموسی-قشری) و فرونتوپریتال میتواند در علائم میگرن دخیل باشد. این یافتهها از تحلیل دادههای تصویربرداری تشدید مغناطیسی عملکردی (fMRI) به دست آمده است.
بررسی خستگی با استفاده از ویژگی های مختلف سیگنال الکترومیوگرام
ورزشهای توانبخشی، به دلیل تمرینات مکرر، برای افرادی که از اختلالات اندام فوقانی رنج میبرند، توانایی بهبود پلاستیسیته عصبی را دارند. مطالعه ما، فواید سیگنالهای الکتروانسفالوگرام و الکترومیوگرام برای تلفیق در حلقه تعامل انسان و ربات را بررسی میکند. در این مطالعه، اثرات مشاهده شده روی سیگنالهای الکترومیوگرام را گزارش میدهند.
غذای ناسالم و مغز
بدیهی است که ما کمبود مغذیهای اصلی را نداریم: بسیاری از افراد تمایل دارند پروتئین، چربیها و کربوهیدراتها را به اندازه کافی دریافت کنند. اما در مورد ریزمغذیها (مواد معدنی و ویتامینها) این مسئله صحت ندارد، بهویژه در آن دسته از انسانهایی که انتخابهای غذایی آنها تحت سلطه محصولات فوق فرآوری شده است.
پیشبینی پارامترهای بهینه تحریک عمقی مغز برای بیماری پارکینسون با استفاده از MRI عملکردی و یادگیری ماشین
تحریک عمقی مغزDeep brain Stimulation) ) نوعی روش درمانی (جراحی) در پزشکی است که طی آن الکترودهایی داخل مغز بیمار قرار داده میشوند. این الکترودها پس از کاشته شدن در مغز به یک دستگاه مولد پالس الکتریکی متصل میشوند. پالس الکتریکی تولید شده توسط دستگاه پالس ژنراتور از طریق الکترودهای کاشته شده در مغز به بافتهای عمقی مغز انتقال یافته و از این طریق اثر درمانی خود را اعمال مینماید.
بررسی شدت ماده سفید در MRI و ضایعات مغزی ناشی از ضربههای مکرر به سر ورزشکاران
اسکنهای مغزی ورزشکارانی که به طور مکرر در معرض ضربههای سر قرار گرفتهاند، نشان دهنده افزایش شدت ماده سفید است. علائم و نشانگرهای خاصی از آسیب به ماده سفید مغز یا همان (شدت ماده سفید) را میتوان در اسکن مغز مشاهده کرد. طی مطالعات انجام شده، اسکنهای مغزی گرفته شده در طول زندگی ورزشکاران در ورزشهای تماسی مانند فوتبال یا هاکی روی یخ، در مقایسه با تغییرات مغز آنها در کالبد شکافی، ارتباط شدت ماده سفید با تغییرات نوروپاتولوژیک را نشان میدهد.
سندرم جنینی الکل و شناسایی علائم بالینی آن با تصویربرداری تشدید مغناطیسی (MRI)
اولین مطالعه مبتنی بر تصویربرداری تشدید مغناطیسی (MRI) تغییرات قابل توجهی را در ساختار مغز جنینهایی که در معرض الکل قرار گرفتهاند آشکار می کند. محققان تغییرات قابل توجهی را در ساختار مغز جنینهایی که در معرض الکل قرار داشتند در مقایسه با افراد سالم مشاهده کردند. سندرم الکل جنین، مشکل کشورهایی است که الکل به طور رایگان در دسترس قرار دارد. تخمین زده میشود که ۹/۸ درصد از کل زنان باردار، در دوران بارداری الکل مصرف میکنند و این تعداد احتمالا دست کم گرفته شده است.
بررسی میزان فعالیت ساختارهای مغزی مرتبط با مهارتهای هر یک از هوشهای چندگانه
در این طرح ما به بررسی میزان فعالیت ساختارهای مغزی مرتبط با مهارتهای هر یک از هوشهای چندگانه گاردنر در دو گروه باهوش و کمهوش پرداختیم. برای بررسی فرضیه این پژوهش مبتنی بر این که افراد باهوش نسبت به افراد کم هوش فعالیت مغزی بیشتری را در هنگام انجام تکالیف ...
بررسی تاثیر حافظه فعال و خودکار شدگی بر پردازش نحوی، شواهدی از دادههای الکتروانسفالوگرافی و تصویربرداری تشدید مغناطیسی عملکردی
زبان قوهای شناختی است که از نظامی زایا به نام نحو برخوردار است. نحو به موجب زایش بینهایت جمله حائز اهمیت ویژهای در زبان است. پژوهش حاضر، تأثیر حافظه فعال و خودکارشدگی را بر پردازش نحوی بررسی میکند. برای این منظور علاوه بر آزمونهای رفتاری، از دو روش تصویربرداری ...
شناسنامه
- مدیر مسئول: دکتر حسین قدیری
- سردبیر: زهرا قدیری
- مدیر اجرایی: ندا محمودی
- همکاران تولید محتوا: ندا محمودی، ماهک اصولی، نیلوفر حسن، سیده فاطمه سادات مدنی، شقایق کریمی
- با تشکر از واحد ترویج و آموزش و شاخه دانشجویی نقشه برداری مغز ایران